Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Om celiaki

Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar reagerar på gluten – ett protein som finns i vete, råg och korn.

Vad är celiaki?

Celiaki, som även kallas för glutenintolerans, är en kronisk sjukdom som orsakas av överkänslighet mot gluten. Denna överkänslighet leder till skador på slemhinnan i tarmen som i sin tur leder till att kroppen inte kan ta upp näringen i maten på ett normalt sätt. Celiaki är en autoimmun sjukdom, precis som typ 1-diabetes, och man tror att både genetiska faktorer och miljöfaktorer har betydelse för att man blir sjuk.

Celiaki är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn i Sverige.

En stor andel av de barn som har celiaki inte har fått någon diagnos, vilket beror på att många har diffusa besvär eller inga symtom alls. 

I Sverige beräknas upp till 3 procent av befolkningen ha celiaki.

Celiaki kan inte botas. Drabbade personer måste äta en glutenfri kost hela livet. Sjukdomen är till viss del ärftlig och risken att utveckla celiaki om man är bärare av riskgener är ca 20 procent. Om man har en nära släkting (mamma, pappa eller syskon) med celiaki ökar risken för sjukdomen ytterligare.

Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar reagerar på gluten (ett protein som finns i vete, råg och korn) som om det vore ett främmande ämne. Immunförsvaret skapar en inflammation i tunntarmen vilket minskar tarmens förmåga att ta upp näring från maten. Obehandlad celiaki kan hos barn ge undernäring och försenad utveckling.

Symtom på celiaki

  • Ont i magen
  • Förstoppning
  • Trötthet och nedstämdhet
  • Viktnedgång
  • Ledvärk
  • Kräkningar och illamående

Forskning om celiaki

Möt våra forskare och ta del av deras forskning.
Föredrag på Youtube av Daniel Agardh

Mer om gluten och celiaki

Om du vill veta mer om celiaki