Om celiaki
Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar reagerar på gluten – ett protein som finns i vete, råg och korn.
Vad är celiaki?
Celiaki är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn i Sverige.
En stor andel av de barn som har celiaki inte har fått någon diagnos, vilket beror på att många har diffusa besvär eller inga symtom alls.
I Sverige beräknas upp till 3 procent av befolkningen ha celiaki.
Celiaki kan inte botas. Drabbade personer måste äta en glutenfri kost hela livet. Sjukdomen är till viss del ärftlig och risken att utveckla celiaki om man är bärare av riskgener är ca 20 procent. Om man har en nära släkting (mamma, pappa eller syskon) med celiaki ökar risken för sjukdomen ytterligare.
Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar reagerar på gluten (ett protein som finns i vete, råg och korn) som om det vore ett främmande ämne. Immunförsvaret skapar en inflammation i tunntarmen vilket minskar tarmens förmåga att ta upp näring från maten. Obehandlad celiaki kan hos barn ge undernäring och försenad utveckling.
Symtom på celiaki
- Ont i magen
- Förstoppning
- Trötthet och nedstämdhet
- Viktnedgång
- Ledvärk
- Kräkningar och illamående

Vad händer om mitt barn får celiaki?
Redan vid två till tre års ålder kan de första tecknen på celiaki visa sig i form av särskilda markörer som mäts i blod. Om så kallade tTG-antikroppar överstiger en viss nivå görs en undersökning av tarmslemhinnan och om den är skadad ställs diagnosen celiaki.

Nytt forskningsspår: Fiberrik kost före två års ålder kan minska risk för celiaki
Elin Hård af Segerstad är forskare vid Lunds universitet och dietist specialiserad inom pediatrik. Hon är även engagerad i GPPADs celiakistudier. Hon berättar om de nya upptäckterna inom celiaki. Med hjälp av deltagarna i TEDDY-studiens matdagböcker och blodprover har man sett att fram till två års ålder kan en mer fiberrik mat minska risken för celiaki.
Forskning om celiaki

Vetenskapliga artiklar
Mycket av dagens forskning bygger på vetenskapliga resultat från TEDDY-studien. Vill du veta mer, ta del av artikelsamlingen som fokuserar på celiaki på studiens hemsida.
Mer om gluten och celiaki

Hur upptäcktes celiaki?
Se video med Daniel Agardh studieläkare för PreCiSe

Rätt och fel om gluten
Artikel på Vetenskap & Hälsas hemsida