Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Om besöken

Detta händer under besöken i Grain-studien

Besök 1

Ålder: 6 månader

  • Blodprov
  • Vikt/längd
  • Frågeformulär

Besök 2

Ålder: 9 månader

  • Blodprov
  • Längd/vikt
  • Frågeformulär
  • Matdagbok

Besök 3

Ålder: 12 månader

  • Blodprov
  • Längd/vikt
  • Frågeformulär
  • Matdagbok

Besök 4

Ålder: 18 månader

  • Blodprov
  • Längd/vikt
  • Frågeformulär
  • Matdagbok

Besök 5

Ålder: 24 månader

  • Blodprov
  • Längd/vikt
  • Frågeformulär
  • Matdagbok

Besök 6

Ålder: 30 månader

  • Blodprov
  • Längd/vikt
  • Frågeformulär
  • Matdagbok

Besök 7

Ålder: 36 månader

  • Blodprov
  • Längd/vikt
  • Frågeformulär
  • Matdagbok

Besök 8

Ålder: 4 år

  • Blodprov
  • Vikt/Längd
  • Frågeformulär

Besök 9

Ålder: 5 år

  • Blodprov
  • Vikt/Längd
  • Frågeformulär

Besök 10

Ålder: 6 år

  • Blodprov
  • Vikt/Längd
  • Frågeformulär

Besök 11

Ålder: 7 år

  • Blodprov
  • Vikt/Längd
  • Frågeformulär

BLODPROV

Blodprov tas alltid i kombination med bedövningsplåster, EMLA.

I blodprovet analyseras tTGA som är ett mått på hur inflammerad tarmen är och genom regelbunden provtagning hittas dessa markörer i ett tidigt stadium.

I studien analyseras samtidigt diabetesautoantikroppar.

FRÅGEFORMULÄR

Vid varje besök görs en kompletterande intervju med frågor om amning, introduktion av livsmedel, specialkost, sjukdomar, vaccinationer m.m.

MATDAGBOK

I anslutning till besök dokumenterar familjen vad barnet äter och dricker under tre dagar. Dessa registreringar används för att studera och jämföra kosten hos barnen i de olika grupperna. Matdagboken ger en god överblick över intaget av livsmedel och rätter som innehåller sädesslagen vete, råg och korn. Dessa sädesslag innehåller även gluten och baserat på mängden av dessa spannmål kan man beräkna ett dagligt glutenintag.

Familjen med barn i den glutenreducerande gruppen har tillgång till dietistrådgivning under studiens gång.