Om besöken
Detta händer under besöken i Grain-studien
Besök 1
Ålder: 6 månader
- Blodprov
- Vikt/längd
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 2
Ålder: 9 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 3
Ålder: 12 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 4
Ålder: 18 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 5
Ålder: 24 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 6
Ålder: 30 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 7
Ålder: 36 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 8
Ålder: 42 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 9
Ålder: 48 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 10
Ålder: 54 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 11
Ålder: 5 år
- Blodprov
- Vikt/längd
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 12
Ålder: 6 år
- Blodprov
- Vikt/Längd
- Frågeformulär
Besök 13
Ålder: 7 år
- Blodprov
- Vikt/Längd
- Frågeformulär
Besök 14
Ålder: 8 år
- Blodprov
- Vikt/Längd
- Frågeformulär
Besök 15
Ålder: 9 år
- Blodprov
- Vikt/Längd
- Frågeformulär
Besök 16
Ålder: 10 år
- Blodprov
- Vikt/Längd
- Frågeformulär
BLODPROV
I blodprovet analyseras tTGA som är ett mått på hur inflammerad tarmen är och genom regelbunden provtagning hittas dessa markörer i ett tidigt stadium.
FRÅGEFORMULÄR
Vid varje besök görs en kompletterande intervju med frågor om amning, introduktion av livsmedel, specialkost, sjukdomar, vaccinationer m.m.
MATDAGBOK
I anslutning till besök dokumenteras under tre dagar vad barnet äter och dricker. Dessa registreringar används för att studera och jämföra kosten hos barnen i de olika grupperna. Matdagboken ger en god överblick över intaget av livsmedel och rätter som innehåller sädesslagen vete, råg och korn. Dessa sädesslag innehåller även gluten och baserat på mängden av dessa mjöler kan man beräkna ett dagligt glutenintag.