Om besöken
Detta händer under besöken i Grain-studien
Besök 1
Ålder: 6 månader
- Blodprov
- Vikt/längd
- Frågeformulär
Besök 2
Ålder: 9 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 3
Ålder: 12 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 4
Ålder: 18 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 5
Ålder: 24 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 6
Ålder: 30 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 7
Ålder: 36 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 8
Ålder: 42 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 9
Ålder: 48 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 10
Ålder: 54 månader
- Blodprov
- Längd/vikt
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 11
Ålder: 5 år
- Blodprov
- Vikt/längd
- Frågeformulär
- Matdagbok
Besök 12
Ålder: 6 år
- Blodprov
- Vikt/Längd
- Frågeformulär
Besök 13
Ålder: 7 år
- Blodprov
- Vikt/Längd
- Frågeformulär
Besök 14
Ålder: 8 år
- Blodprov
- Vikt/Längd
- Frågeformulär
Besök 15
Ålder: 9 år
- Blodprov
- Vikt/Längd
- Frågeformulär
Besök 16
Ålder: 10 år
- Blodprov
- Vikt/Längd
- Frågeformulär
BLODPROV
Blodprov tas alltid i kombination med bedövningsplåster, EMLA.
I blodprovet analyseras tTGA som är ett mått på hur inflammerad tarmen är och genom regelbunden provtagning hittas dessa markörer i ett tidigt stadium.
I studien analyseras samtidigt diabetesautoantikroppar.
FRÅGEFORMULÄR
Vid varje besök görs en kompletterande intervju med frågor om amning, introduktion av livsmedel, specialkost, sjukdomar, vaccinationer m.m.
MATDAGBOK
I anslutning till besök dokumenterar familjen vad barnet äter och dricker under tre dagar. Dessa registreringar används för att studera och jämföra kosten hos barnen i de olika grupperna. Matdagboken ger en god överblick över intaget av livsmedel och rätter som innehåller sädesslagen vete, råg och korn. Dessa sädesslag innehåller även gluten och baserat på mängden av dessa spannmål kan man beräkna ett dagligt glutenintag.
Familjen med barn i den glutenreducerande gruppen har tillgång till dietistrådgivning under studiens gång.