Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

IDAC

Intensive Dietary & Activity Counselling

Bebis som ålar och ser glad ut (bild)

I IDAC undersöks om intensiv (mer regelbunden) kost-och fysisk aktivitetsrådgivning under de två första levnadsåren minskar frekvensen av typ 1-diabetesrelaterade autoantikroppar och om det påverkar barnets insulinproducerande celler. Ett annat mål är att studera om en intensiv kost-och fysisk aktivitetsrådgivning kan påverka barnets tillväxt. En teori är att om stressen på de insulinproducerande cellerna minimeras, minskar risken för att utveckla typ 1-diabetes eller att ett eventuellt insjuknande kan skjutas fram i tiden.

Snabb tillväxt och viktökning under tidig barndom har i en del studier varit associerat med ökad risk att utveckla typ 1-diabetesrelaterade autoantikroppar, ett så kallat förstadium till typ 1-diabetes.

I studien kommer deltagarna på regelbundna besök där bland annat blodprov tas för att undersöka om autoantikroppar utvecklats och för att undersöka funktionen hos de insulinproducerande cellerna. 
Vid en del besök ges råd angående kost och aktivitet. Dessa råd baseras på livsmedelsverkets allmänna råd och används även inom barnhälsovårdens basprogram vid besöken på BVC. Deltagarna i studien får regelbundet träffa en dietist. Information om kost och aktivitet samlas in och vid vissa besök ska ett avföringsprov tas med till mottagningen. Aktivitet mäts under en veckas tid med hjälp av en liten dosa som fästs med ett band runt barnets midja. 

Vem kan delta i IDAC?

Ett barn kan medverka i IDAC om:

  • barnet har deltagit i ASTR1D-screeningen och bär på gener förknippade med måttligt förhöjd risk för typ 1-diabetes (7-10%)
  • barnet är 3-4 månader gammalt

Vad händer i IDAC?

Efter att ni fått information om ert barns diabetesrisk och IDAC och om ni väljer att gå med i studien kommer ni på ert första besök vid 3-4 månaders ålder (basbesöket). Vid det besöket randomiseras ni till gruppen med intensiv rådgivning eller till gruppen med mindre intensiv rådgivning (kontrollgruppen). Vilken grupp ni hamnar i är slumpmässigt och kan inte påverkas av er eller de som arbetar med studien. Hälften av deltagarna hamnar i vardera grupp. 

Följande besök är vid 6, 9, 12, 15, 18 och 21 månaders ålder. Därefter följs barnet en gång per år upp till 3–6 års ålder (beroende på när i studien barnet inkluderas). De som går med i studien i början av rekryteringstiden kommer följas ca. 6 år medan de som går med i studien i slutet följs i 3 år. Vid varje besök tas blodprov, barnets längd och vikt och kroppssammansättning mäts. Information om barnets matvanor samlas också in. Vid vissa besök ska en aktivitetsmätare användas under en veckas tid eller ett avföringsprov tas hemma, inför detta informerar och instruerar sjuksköterskan er. Avföringsprovet används till att analysera barnets tarmflora (bakterier och ev. virus i tarmarna).

Vid alla besök träffar ni en erfaren forskningssjuksköterska som kan svara på era frågor och funderingar gällande ert barns hälsa och diabetesrisk. Ni som randomiseras till armen med intensiv diet och aktivitetsrådgivning kommer också ha kontakt med en dietist som kan svara på frågor angående ert barns kost.

Varför ska vårt barn delta i IDAC?

En möjlig fördel för ert barn är att förhindra eller fördröja utvecklingen av typ 1-diabetes. Idag finns det ingen behandling som förhindrar utvecklingen av typ 1-diabetes. Bland barn med förhöjd risk för typ 1-diabetes startar troligen den felaktiga immunreaktionen mot de insulinproducerande betacellerna i väldigt tidig ålder. Förebyggande insatser för att minska risken behöver därför inledas i god tid, innan en felaktig immunreaktion mot betacellerna startat. 
Om ert barn medverkar i studien kommer hen att följas regelbundet, bland annat med blodprov. Om ert barn under tiden i studien utvecklar autoantikroppar kan vi upptäcka detta. Tidig upptäckt är viktigt för att snabbt kunna sätta in lämplig behandling. Vi kan inte garantera att ditt barn drar nytta av studien men genom att delta kan viktig kunskap insamlas som kan påverka möjligheten för barn att slippa drabbas av typ 1-diabetes i framtiden.

IDAC logotyp

Ansvariga för studien

Studieansvarig läkare (PI)
Helena elding Larsson, barnläkare, professor
Helena [dot] Elding_Larsson [at] med [dot] lu [dot] se (Helena[dot]Elding_Larsson[at]med[dot]lu[dot]se)

Studieansvarig (Co-PI)
Carin Andrén Aronsson, nutritionist, PhD
carin_margaretha [dot] andren_aronsson [at] med [dot] lu [dot] se

Studiesjuksköterska
Terese Gudmundsson
terese [dot] gudmundsson [at] med [dot] lu [dot] se (terese[dot]gudmundsson[at]med[dot]lu[dot]se)
Tel: 040-391911