Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Om typ 1-diabetes

Autoimmun diabetes innebär att immunförsvaret förstör kroppens egna betaceller som tillverkar insulin.

Vad är typ 1-diabetes?

Autoimmun diabetes, som vi vanligtvis kallar för typ 1-diabetes, är en autoimmun sjukdom. Det innebär att immunsystemet, vars huvudsakliga uppgift är att avvärja sjukdomsalstrande virus och bakterier, reagerar felaktigt och attackerar kroppens egna vävnader. I fallet med autoimmun diabetes attackerar och förstör immunsystemet de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln.

Insulin är ett livsnödvändigt hormon som transporterar glukos (socker) från blodet till kroppens celler. Glukos är det som blir kvar när kolhydrater som vi intar via maten bryts ned i matsmältningen. Om kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin blir glukosmängden i blodet för hög. Detta innebär en stor belastning på kroppen. Höga glukoshalter under en längre tid leder till allvarliga skador på kroppens vävnader.

Individer som drabbas av autoimmun diabetes måste tillföra insulin till kroppen för att bibehålla en bra blodglukosnivå och undvika att kroppen tar skada. Behandlingen är livslång och innebär dagliga injektioner och tät kontroll av blodsockernivåer.

Antikroppar och autoantikroppar

En autoantikropp är en markör i blodet som visar att immunförsvaret blivit aktiverat och är ett tecken på att diabetes kan vara på gång. I POInT-studien mäter man förekomsten av fyra olika sorter: 

  • IAA (insulinautoantikroppar)
  • GADA (GAD-autoantikroppar)
  • ZnT8A (Zinktransportör 8-autoantikroppar)
  • IA-2A (IA-2 autoantikroppar)

Symtom på diabetes

Märker du att ditt barn uppvisar följande symtom ska du kontakta sjukvården:

  • Kissar mycket
  • Dricker mycket
  • Går ned i vikt
  • Visar onormal trötthet

Ta del av vårt webinar om forskning om autoimmun diabetes, typ 1-diabetes. Webinaret riktades till familjer i Point-studien men är intressant även för andra studiedeltagare.

Webinaret hölls i april 2021.

Vill du veta mer?