Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Om typ 1-diabetes

Autoimmun (typ-1) diabetes innebär att immunförsvaret förstör kroppens egna betaceller som tillverkar insulin.

Vad är typ 1-diabetes

Autoimmun diabetes, som vi vanligtvis kallar för typ 1-diabetes, är en autoimmun sjukdom. Det innebär att immunsystemet, vars huvudsakliga uppgift är att avvärja sjukdomsalstrande virus och bakterier, reagerar felaktigt och attackerar kroppens egna vävnader. I fallet med autoimmun diabetes attackerar och förstör immunsystemet de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln.

Vad är insulin?

Insulin är ett livsnödvändigt hormon som transporterar glukos (socker) från blodet till kroppens celler. Insulin tillverkas av så kallade betaceller i bukspottkörteln.

Om kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin blir glukosmängden i blodet för hög. Glukos är det som blir kvar när kolhydrater som vi intar via maten bryts ned i matsmältningen. Högt glukosvärde innebär en stor belastning på kroppen och kan leda till allvarliga skador på kroppens vävnader.

Individer som drabbas av autoimmun (typ-1) diabetes måste tillföra insulin till kroppen för att bibehålla en bra blodglukosnivå och undvika att kroppen tar skada. Behandlingen är livslång och innebär dagliga injektioner och tät kontroll av blodsockernivåer.

Symtom på diabetes

Märker du att ditt barn uppvisar följande symtom ska du kontakta sjukvården:

  • Kissar mycket
  • Dricker mycket
  • Går ned i vikt
  • Visar onormal trötthet
Bukspottkörtelns placering i kroppen med langerhanska öarna. Tecknad bild.

Bild på bukspottkörteln

Antikroppar och autoantikroppar

En autoantikropp är en markör i blodet som visar att immunförsvaret blivit aktiverat och är ett tecken på att diabetes kan vara på gång. I POInT-studien mäter man förekomsten av fyra olika sorter: 

  • IAA (insulinautoantikroppar)
  • GADA (GAD-autoantikroppar)
  • ZnT8A (Zinktransportör 8-autoantikroppar)
  • IA-2A (IA-2 autoantikroppar)

Våra deltagare

Forskning

Möt våra forskare och ta del av deras forskning.
Föredrag av Helena Elding Larsson, adjungerad professor.

Ta del av vårt webinar om forskning om typ 1-diabetes. Webinaret riktades till familjer i Point-studien men är intressant även för andra studiedeltagare.

Webinaret hölls i april 2021.

Vill du veta mer?