Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Frågor och svar

Frågor & svar

Är risken för typ 1-diabetes ärftlig?

Man får sina arvsanlag, gener, från båda föräldrarna. Det är slumpen som avgör om man råkar ärva två anlag som tillsammans innebär högre risk för typ 1-diabetes.

Avtar risken att insjukna efter sex års ålder?

Studier visar att de flesta barn som har den genotyp som efterfrågas i Sint1a insjuknar i typ 1-diabetes vid sex års ålder. Om risken avtar eller helt försvinner vet vi inte.

Tillskott av annan probiotika

Vi rekommenderar att barnen inte ges tillskott av någon annan probiotika än den de får genom studien. Anledningen är att det då finns risk att den andra probiotikan konkurrerar ut bakterierna i tarmen som studien vill undersöka.

Måste man amma?

Om barnet ammas eller inte, och hur länge man väljer att ammas, bestämmer föräldrarna. Studier har dock visat att bröstmjölken ”matar” de bakterier man i studien vill främja i tarmen. Vår rekommendation är därför att fortsätta amma om man kan.

Om barnet kräks?

Man behöver inte ge en ny omgång pulver om barnet kräks efter att det fått en dos. Fortsätt ge den dagliga dosen vid samma tidpunkt.

Frysen eller kylskåpet?

Pulvret ska förvaras i frysen. Under transport eller om man är på resa kan det förvaras i kylskåp eller kylväska. Dock i max 30 dagar.

I samband med att produkten ska ges till barnet kan den blandas med vätska, även med vätska som är varm så att pulvret blir en behaglig temperatur för barnet.

När vi öppnar förpackningen till studiemedlet märker vi av en mild doft – är detta normalt?

Ja, det är helt normalt.

Ett vitt frågetecken på en blå bakgrund. Ill.

Fråga oss

Är det något du undrar över i SINT1A-studien, fråga din forskningssjuksköterska eller mejla till gppad [at] med [dot] lu [dot] se.