Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Gluten – vad är det?

Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. När du bakar bröd syns glutentrådarna tydligt. De gör degen elastisk och gör det färdiga brödet luftigt.

Närbild på ett vetefält med blå himmel. Foto.
Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Bild: Sara Liedholm

Till skillnad mot matallergier då man får en akut kroppslig reaktion, startar glutenproteinet en autoimmun reaktion i tunntarmen som leder till att tarmluddet förstörs vilket i sin tur leder till näringsbrist hos barnet. Jämfört med andra proteiner i kosten är gluten ganska ovanligt eftersom tarmen har svårt att bryta ned det helt och hållet.

– Får man celiaki måste man äta glutenfri kost resten av livet. Det är inte som spannmålsallergi som kan växa bort, därför är det så viktigt att hitta ett sätt att förebygga den här sjukdomen, säger Elin Malmberg Hård af Segerstad, dietist på Skånes universitetssjukhus och doktorand vid Lunds universitet

Variation istället för förbud

I Grain-studien (se faktaruta) undersöks om ett minskat intag av gluten under småbarnsåren kan förhindra celiaki, glutenintolerans. Hälften av deltagarna i studien lottas att äta som vanligt medan andra halvan får äta en glutenreducerad kost. Till föräldrarnas, i den senare gruppen, hjälp har Elin Malmberg Hård af Segerstad och hennes kollegor tagit fram en guide á la stoppljus-modellen. Allt är ok att äta, det handlar om den sammanlagda mängden gluten per dag:

  • ”Röd mat” är mat med högt gluteninnehåll och som det bara är tillåtet en portion av per dag.
  • ”Gul mat” innehåller en mindre mängd gluten och tillåter två portioner om dagen.
  • Och så ”Grön mat” som är glutenfri. Den ska utgöra basen i kosten och kan ätas fritt.

Istället för förbud är fokus på att få till en så varierad kost som möjligt.

Kostens inverkan på risken att utveckla celiaki

Tidigare forskning, från bland annat TEDDY-studien (se länk nedan), har visat att mängden gluten under småbarnsåren har betydelse för om ett barn med ökad risk för sjukdomen faktiskt ska utveckla celiaki eller inte.

– Rådet från BVC är därför att man ska introducera gluten under det första levnadsåret men att man ska vara försiktig och inte ösa på för mycket, säger Elin Malmberg Hård af Segerstad.

Det som skiljer Grain-studien från tidigare celiaki-studier är framför allt åldern på barnen och mängden gluten de äter. Medan tidigare studier har fokuserat på att vänja bebisar vid en liten mängd gluten under deras första levnadsår - och tidpunkten för när de börjar äta gluten - undersöker Grain-studien om mindre mängd gluten än vanligt längre upp i åldern påverkar risken att få celiaki.

– Det som vi ska testa i studien är om mat med mindre gluten kan förebygga celiaki – så att man kan äta gluten resten av livet, avslutar hon.

Av: Sara Liedholm

Läs också:

Samband mellan glutenmängd och risk för celiaki bekräftas i stor studie (pressmeddelande från Lunds universitet)

Elin Hård af Segerstad. Foto.

Elin Malmberg Hård af Segerstad

Ålder: 37

Bor: I Lund

Gör: Dietist specialiserad i barnmedicin på Barnmedicin på Skånes universitetssjukhus i Malmö och doktorand vid Lunds universitet

Forskning: Forskar om kostens inverkan på risken för barn att utveckla celiaki. Planerar att lägga fram sin avhandling våren 2022.

Intressen: Busa med mina barn! Och allt som har med trädgård att göra.

Om celiaki och risk

Cirka tre procent av den svenska befolkningen beräknas ha celiaki.

För att få celiaki måste man bära på specifika riskgener. Dessa riskgener finns hos 40-50 procent av befolkningen. Alla bärare av dessa gener utvecklar inte sjukdomen.

Det räcker inte att ha dessa gener, något mer måste till för att utlösa den autoimmuna reaktionen som leder till celiaki.

Läs mer om celiaki

Om GRAIN

I Grain-studien ska forskare vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus undersöka om ett minskat intag av gluten från sex månader till fem års ålder kan minska risken att bli sjuk i celiaki, glutenintolerans. Barnen som är med har i screening visat sig ha specifika riskgener som innebär en måttligt förhöjd risk för sjukdomen. Studien leds av Daniel Agardh, läkare vid Skånes universitetssjukhus och adjungerad professor vid Lunds universitet.

Läs mer på Grain-studiens hemsida