Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vad är celiaki?

Celiaki (glutenintolerans) är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn i Sverige. 1 barn i varje klass.

I Sverige är förekomsten av celiaki hos skolbarn i vissa åldersgrupper så hög som 3% varav 2/3 inte har fått sin sjukdom diagnostiserad

Detta kan beror på att de  har icke specifika symtom, diffusa besvär eller inga symtom alls. 

I Sverige beräknas upp till 3% av befolkningen ha celiaki.

Sjukdomen är till viss del ärftlig och risken att utveckla celiaki om man är bärare av riskgener är ca 20%. Om man har en familjemedlem (mamma, pappa eller syskon) med celiaki ökar risken för sjukdomen ytterligare.

Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar reagerar på gluten (ett protein som finns i vete, råg och korn) som om det vore ett främmande ämne.

Immunförsvaret skapar en inflammation i tunntarmen vilket minskar tarmens förmåga att ta upp näring från maten.

Diarréer, trötthet, viktnedgång, uppblåsthet och blodbrist är klassiska symptom på celiaki.

Obehandlad celiaki kan hos barn ge undernäring och försenad utveckling.

Läs mer om celiaki här

tecknad bild av skadad och frisk tunntarm