Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vad är celiaki?

Celiaki - glutenintolerans

Celiaki, som även kallas för glutenintolerans, är en kronisk sjukdom som orsakas av överkänslighet mot gluten. Denna överkänslighet leder till skador på slemhinnan i tarmen som i sin tur leder till att kroppen inte kan ta upp näringen i maten på ett normalt sätt. Celiaki är en autoimmun sjukdom, precis som typ 1-diabetes, och man tror att både genetiska och miljöfaktorer har betydelse för att man blir sjuk.

 

Illustration av frisk och sjuk tarmslemhinna. Vid celiaki har slemhinnan förstörts.
Vid celiaki har tarmslemhinnan förstörts vilket leder till minskat näringsupptag.

Celiaki (glutenintolerans) är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn i Sverige. 1 barn i varje klass.

Från studier vet man att en stor andel av de barn som har celiaki inte har fått någon diagnos, vilket beror på att många har diffusa besvär eller inga symtom alls. 

I Sverige beräknas upp till 3 procent av befolkningen ha celiaki.

Celiaki kan inte botas. Drabbade personer måste äta en glutenfri kost hela livet.

Sjukdomen är till viss del ärftlig och risken att utveckla celiaki om man är bärare av riskgener är ca 20 procent. Om man har en nära släktning (mamma, pappa eller syskon) med celiaki ökar risken för sjukdomen ytterligare.

Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar reagerar på gluten (ett protein som finns i vete, råg och korn) som om det vore ett främmande ämne.

Immunförsvaret skapar en inflammation i tunntarmen vilket minskar tarmens förmåga att ta upp näring från maten.

Diarréer, trötthet, viktnedgång, uppblåsthet och blodbrist är klassiska symptom på celiaki.

Obehandlad celiaki kan hos barn ge undernäring och försenad utveckling.

 

Föredrag på Youtube av Daniel Agardh

Symtom på celiaki

  • Ont i magen
  • Förstoppning
  • Trötthet och nedstämdhet
  • Viktnedgång
  • Ledvärk
  • Kräkningar och illamående

Om du vill veta mer om celiaki

Studier om celiaki