Vad är celiaki?
Celiaki - glutenintolerans
Celiaki, som även kallas för glutenintolerans, är en kronisk sjukdom som orsakas av överkänslighet mot gluten. Denna överkänslighet leder till skador på slemhinnan i tarmen som i sin tur leder till att kroppen inte kan ta upp näringen i maten på ett normalt sätt. Celiaki är en autoimmun sjukdom, precis som typ 1-diabetes, och man tror att både genetiska och miljöfaktorer har betydelse för att man blir sjuk.
Celiaki (glutenintolerans) är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn i Sverige. 1 barn i varje klass.
Från studier vet man att en stor andel av de barn som har celiaki inte har fått någon diagnos, vilket beror på att många har diffusa besvär eller inga symtom alls.
I Sverige beräknas upp till 3 procent av befolkningen ha celiaki.
Celiaki kan inte botas. Drabbade personer måste äta en glutenfri kost hela livet.
Sjukdomen är till viss del ärftlig och risken att utveckla celiaki om man är bärare av riskgener är ca 20 procent. Om man har en nära släktning (mamma, pappa eller syskon) med celiaki ökar risken för sjukdomen ytterligare.
Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar reagerar på gluten (ett protein som finns i vete, råg och korn) som om det vore ett främmande ämne.
Immunförsvaret skapar en inflammation i tunntarmen vilket minskar tarmens förmåga att ta upp näring från maten.
Diarréer, trötthet, viktnedgång, uppblåsthet och blodbrist är klassiska symptom på celiaki.
Obehandlad celiaki kan hos barn ge undernäring och försenad utveckling.
Symtom på celiaki
- Ont i magen
- Förstoppning
- Trötthet och nedstämdhet
- Viktnedgång
- Ledvärk
- Kräkningar och illamående