Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sista besöket – efter 20 år

Alexander Dahl sitter på en stol i provtagningsrummet. Bredvid honom står en brits och en vagn med ställ för provrör och flaskor med handsprit. På väggen hänger en bonad i klara orangea färger. Foto.
Alexander Dahl är hemtam på studiemottagningen i Helsingborg. Här i provtagningsrummet har han varit många gånger. Foto: Sara Liedholm

20-årige Alexander Dahl har deltagit i flera studier med syfte att förhindra typ 1-diabetes. Han har ätit glutenfritt, gjort glukosbelastningar och lämnat otaliga blodprover. I juni gör han sitt sista besök på mottagningen i Helsingborg.
– Det blir tomt, jag har alltid gillat att komma hit, säger han.

Forskningssjuksköterskan Susanne Hyberg som följt honom sedan han var liten och gick med i DipiS-studien (Diabetes Prediktion i Skåne) håller med.
– Det känns konstigt. Du har alltid varit så glad och positiv.
Redan vid tre års ålder upptäcktes att Alexander hade autoantikroppar i blodet. Autoantikroppar är markörer som visar att immunförsvaret aktiverats och börjat bryta ned de insulinproducerande betacellerna vilket så småningom leder till typ 1-diabetes. På grund av sina autoantikroppar har han erbjudits att delta i flera studier där forskarna utvärderat olika sätt att fördröja eller förhindra ett insjuknande; ”diabetesvaccinet” Diamyd, glutenfri kost och tillskott av probiotika. Diamydstudien har dessvärre inte gett de positiva resultat man hoppats på, men de andra studierna pågår fortfarande.

Alexander sitter i en fåtölj i väntrummet. I bakgrunden ses leksaker och på väggarna information om typ 1-diabetes. Foto: Sara Liedholm
”Jag kommer att sakna människorna här”, säger Alexander. I tjugo år har han deltagit i olika forskningsprojekt. I juni gör han sitt sista besök på mottagningen, sedan finns det inte fler studier att erbjuda honom. Foto.

Kapslar med probiotika eller placebo

I PAL-studien som han är med i nu äter deltagarna kapslar med probiotika eller placebo (en verkningslös substans). Vilket av det man får är det ingen som får veta förrän studien är slut. En baggis jämfört med då han var med i TEFA-studien där deltagarna äter glutenfritt i ett och ett halvt år.
– Det var jättetufft! Det var jobbigt att alltid fråga om innehållet i maten ute på restauranger och att behöva läsa på innehållsförteckningarna i affärerna… och värst var att inte få äta dougnuts, det bästa jag vet! 
Men då ryckte studiens dietister in och tog fram ett recept på glutenfria doughnuts så att han skulle kunna baka egna, berättar Susanne Hyberg.
Varför har du tackat ja till att vara med i alla studierna? 
– Varför inte? Ifall man hittar något botemedel mot typ 1-diabetes, varför inte ta chansen att vara med? 
Har du aldrig funderat på att hoppa av någon av studierna?
– Nej, säger han bestämt. Det har jag inte gjort. Jag tycker inte det har tagit så mycket tid och jag har alltid trivts, det är en fin stämning här.

En forskningssjuksköterska får stå på en pall när hon ska mäta hur lång Alexander är. Foto: Sara Liedholm
Numera behöver forskningssjuksköterskorna ibland stå på en pall för att mäta sina deltagare. Här är det Terese Wiktorsson som mäter Alexander. Foto.

Mäter blodsockret

Vid några tillfällen ombads han att bära en så kallad CGM, en blodsockermätare som fästs på huden och som mäter blodsockervärdet var femte minut. Värdena kan avläsas i exempelvis telefonen och loggas i en databas. På det viset kan man se hur blodsockret varierat över tid och i samband med måltider.
– Du svimmade nästan när vi satte på den första gången, minns Susanne. Men det var kanske inte så konstigt eftersom du precis gjort en OGTT (se faktaruta) och inte ätit någon frukost.
Det säger sig Alexander inte minnas, men han berättar att CGM:en var i vägen under en karatetävling och att han därför var tvungen att ta av den. Det är enda gången han inte kunnat utföra ett moment.

Vad tänker du om risken att du en dag får typ 1-diabetes?
– Det känns orealistiskt att jag kommer att få det nu när jag levt i 20 år och haft autoantikroppar så länge utan att det påverkat mig. Men jag har ju alltid vetat att det finns en risk, säger han.
På frågan om han gör något för att själv försöka förhindra det, skrattar han.
– Den frågan får jag varje gång jag kommer hit. Men nej, jag äter vad jag vill så länge min mage och kropp mår bra, jag rör på mig och har alltid varit en aktiv kille. Så länge jag mår bra, mår jag bra. Jag har valt att inte tänka så mycket på det.
 

Om Alexander Dahl

 

Porträtt av Alexander Dahl. Foto.
Alexander Dahl. Foto: Sara Liedholm

Ålder: 20 år

Familj: Mamma, pappa och syster

Bor: I Helsingborg

Intressen: Har tränat karate hela livet. Kom trea i SM 2019 och var med i VM samma år. Gymmar lite och simmade tidigare.

Aktuell: Har varit med i olika forskningsprojekt hela livet (DiPiS, DiAPREV-IT, TEFA,  ALUMNI och PAL).

Om OGTT

Oralt glukostoleranstest, eller glukosbelastning, är ett sätt att mäta hur väl kroppens insulinproduktion fungerar. Blodprov tas före, under och efter intag av en koncentrerad sockerlösning. Höga blodsockernivåer är ett tecken på nedsatt förmåga att producera insulin.

Våra studier

Forskningen går ständigt framåt och baserat på nya forskningsresultat startar det hela tiden nya studier. Vid Lunds universitet ingår flera kliniska studier i Center för autoimmunitet och prevention (CAP).

Läs mer på teddy.lu.se/cap